To iværksættere giver dødsdømt plastik nyt liv

by SMALL revolution

To iværksættere giver dødsdømt plastik nyt liv: “Plastik er noget af det mest bæredygtige materiale i verden, hvis man bruger det korrekt”


De fleste stykker plastik i verden gemmer på syv liv. Alligevel får det meste kun et enkelt. På Refshaleøen er to iværksættere ved at knække koden til, hvordan plastik kan udnytte det store bæredygtige potentiale, som vidundermaterialet rent faktisk gemmer på.


Forestil dig, at møblerne i dit barns børnehave, på din arbejdsplads eller i dit hjem hvert fjerde år bliver hentet af en stor lastbil for så at blive ’smeltet om’ til nye helt friske elementer. Det er altså det samme materiale, du får igen, bare i ny form.


 

“Ideelt set er det sådan, vi behandler plastik i vores hjem og institutioner i fremtiden. Det er faktisk vores våde drøm at forsyne landets institutioner og arbejdspladser med møbler af 100 procent genanvendt plastik,” siger Mie Mogensen, som har en baggrund i bystudier og kunst.


 


Mie Mogensen er den ene af de to kvinder bag designvirksomheden SMALLrevolution, som har etableret en cirkulær produktionskæde, hvor samme materiale kan genanvendes igen og igen – og igen og igen. I lokalerne i et kontorfællesskab på Refshaleøen tester virksomheden plastiksammensætninger i alverdens farver og udformninger, mens Mie Mogensen og Arendse Baggesen taler med lossepladsmedarbejdere og plastikeksperter rundt om i landet for at finde frem til det helt rette turkis-blå eller skriggule plastikaffald, som de kan bruge i deres møbler. De bruger heller ingen farvestoffer i processerne, hvilket gør, at farven er vigtig i jagten på plastikaffald.Affald er ikke affald


Plastik er alle vegne. Rundt om vores mad, i vores computere, i skoene, i legetøjet, i toiletskabet. Samtidig sviner det og tærer på jordens ressourcer, og vi elsker at hade det udskældte materiale. Selvom plastik har en masse fordele, er det blevet symbolet på alt, hvad der er dårligt. Plastikflasker og poser bliver decideret forbudt, men i stedet for forbud burde der ske en gentænkning af materialets levetid, hvis du spørger kvinderne bag SMALLrevolution.


Plastik er et produkt, der er fremstillet til kun at blive brugt én gang, fordi det er så billigt. Hvorfor er det sådan?


“Det skal heller ikke være sådan. Det skal jo netop genanvendes. Til at starte med undrede vi os præcis over, hvorfor der ikke er flere designprodukter i genanvendt plast. Plast er jo et meget mere robust materiale end eksempelvis træ, der skal behandles, hvis det skal stå ude, mens plastik kan stå fuldstændig ubehandlet og holde i masser af år i regn, vind og sol,” siger Mie Mogensen.


Ud fra tanken om at skabe et designprodukt, der kan bruges både inde og ude –og samtidig er smukt og cirkulært – har SMALLrevolution skabt ‘Mabel’, som nu er blevet virksomhedens signaturmøbel. Mabel, som enten kan bruges som bord eller skammel, blev startskuddet til, hvad de håber kan ændre danskernes syn plastik generelt.


by Cecilie Wortziger
Foto: Rita Kuhlmann

www.heartbeats.dk