Kvinder skal ikke være som mænd

by SMALL revolution

Microsoft Danmarks adm. direktør Mette Louise Kaagaard arbejder offensivt for at øge diversiteten i dansk erhvervsliv. Barnevognen var med ved de første møder med iværksætteren Arendse Baggesen.

Blot hver femte nye virksomhed har en kvinde i front. Færre kvinder end mænd vil være iværksætter. Under 2 procent af investorers kapital ender hos kvindelige iværksættere.

Der er uden tvivl alt for lidt diversitet blandt de initiativrige danskere, der kaster sig ud i at omsætte visioner ved spisebordet til et potentielt erhvervseventyr. Diversiteten er så lille, at Microsoft Danmarks adm. direktør Mette Louise Kaagaard ligefrem synes det er pinligt for Danmark. Hun har derfor valgt at hjælpe kvindelige iværksættere på vej.

Konkret er hun sparringspartner for iværksætteren Arendse Baggesen, der nu på fjerde år står i spidsen for virksomheden Small Revolution, der genanvender plastik til designmøbler.

– Der er så meget talent i Danmark, vi ikke får på banen, og det er et virkeligt stort problem. Jeg har derfor valgt at medvirke til at forløse det potentiale. Jeg vil gerne give noget tilbage fra mine erfaringer gennem arbejdslivet til kvinder, jeg kan hjælpe ud i verden. Arendse er en af de kvinder. Hun har en fantastisk virksomhed, og er et fantastisk menneske med et stort drive, fortæller Mette Louise Kaagaard.

Erfarne ledere hjælper iværksættere


Mette Louise Kaagaard er med i DI’s Startup Sponsorship Programme, hvor erfarne ledere teamer op med kvindelige iværksættere. Rammen for de to kvinders første møder understregede på sin egen måde diversiteten. Iværksætteren havde nemlig netop fået en datter, som var med i barnevognen.


– Mette har været meget mere end en sparringspartner om forretningen – hun er heldigvis meget omstillingsparat. I og med jeg var på barsel de første gange, blev det også råd og vejledning på et mere personligt plan, hvor vi drøftede det at have familie og børn – samtidig med at man vækster en virksomhed. Det har været rigtigt værdifuldt for mig, fordi det gav bedre plads til det menneskelige aspekt, fortæller Arendse Baggesen, og Mette Louise Kaagaard supplerer:


– Det er et helt liv, som skal hænge sammen. Både når man har sit almindelige arbejde, og når man skaber sit eget. Derfor var barnevognen også med ved vores første møder. Og det var jo lidt usædvanligt at drøfte markedsføringsplaner, når en af os havde pigen på armen. Men det var også megahyggeligt og viste jo, at Arendse brændte rigtigt meget for sin virksomhed, samtidig med at hun også håndterede sin barsel.



Vilde år for ny virksomhed


Forretningsmæssigt har iværksætteren også sat stor pris på at få en mentor, som ikke havde økonomiske interesser i virksomheden.


– Jeg har ikke prøvet at starte virksomhed før, så det har være en vild periode. Corona­krisen gavnede os faktisk, for det gav en hurtig vækst, at folk gik hjemme og tænkte i boligindretning. Siden har inflation og gaspriser gjort det vanskeligere – men her i 2023 er der en gryende optimisme, fortæller hun.


Small Revolutions første leveår har været en stejl læringskurve for Arendse Baggesen. I 2019 droppede hun sit faste job i Erhvervsministeriet for at leve visionen ud om at skabe bæredygtige designprodukter fremstillet i Danmark. Læg dertil, at iværksætterens medstifter også trak sig ud. Det er i sig selv imponerende, at virksomhedens formstøbte skamler og vaser stadig står oprejste i dag.


Vil have kvindelig investor om bord


Og når det kommer til kapitalen, har Small Revolution haft opbakning fra de to investorer Henning Arp Hansen og Jacob Kampp Berliner hele vejen. Iværksætteren er nu tilbage fra barselsorloven og skal i år skaffe ny finansiering. Hun håber, at en eller flere kvindelige business angels lander i investorkredsen.


–Henning og Jacob er gode og stabile investorer, der samtidig repræsenterer en mere maskulin tilgang til at drive virksomhed på – med fokus på økonomi og afkast. I næste runde vil jeg også gerne have kvindelige investorer med. Men det har hidtil været svært at finde de rigtige, som selv har erfaring fra at bygge en virksomhed op, fortæller Arendse Baggesen.


Microsoft-direktøren fremhæver, at det netop er afgørende, at kvindelige iværksættere ikke forsøger at kopiere mænd for at få forretningsmæssig succes.


– Kvinder skal ikke være som mænd. Det er jo netop derfor diversiteten er vigtig. Som iværksætter har kvinderne andre ting at byde ind med. Og generelt handler det jo om, at alle opgaver i samfundet skal løses og har en værdi – både i forretningen og i familien. Det har betydning for vores virksomheder, og for de produkter vi leverer til markedet. Men det er jo en kultur, der skal ændres. Forandringen er ved at vinde genklang – men det tager tid, siger hun.



Tre faktorer bremser diversitet


Mette Louise Kaagaard peger på tre ting, der bremser diversiteten: Manglende kapital, fastlåste familiemønstre og alt for få forbilleder.


–Primært har kvinder signifikant sværere ved at få finansiering til deres virksomheder. Der er faktisk pinligt få, som er klar med risikovillig kapital til kvindelige startups, mener hun.

Under 1,5 procent af investorers kapital går til startups med kvindeligt stifterteam, viser analyse fra Dansk Industri.

Dertil er kulturen i en kernefamilie stadig al for stereotyp, hvilket giver kvinderne hovedansvaret for at få familielivet til at fungere. De strammere krav om delt barselsorlov vil gavne de kvindelige iværksættere, om end det kan tage tid inden det rodfæstes.


–Jeg håber, at Arendse kan blive en af de rollemodeller, vi har så hårdt brug for, så den skævhed kan blive rettet op. Jeg er ikke i tvivl om, at hun kan inspirere andre til at leve iværksætterdrømmen ud. Hun viser det kan lade sig gøre, uden at familielivet går i stykker, slutter Mette Louise Kaagaard.

 

www.danskindustri.dk